El EspacioDos en ciclo cerrado / ο χωροςδυο εκλεισε τον κυκλο του

ΔΡΑΣΕΙΣ που εγιναν στο ESPACIODOS / ΧΩΡΟΣΔΥΟ:

METATROPIA: AQUA CULTURES

ΚΥΡΙΑΚΗ 21/03 (21:00) στο ΚΟΔΡΑ

project #4 μια μετατροπική παράσταση για την κίνηση του ήχου και τον ήχο της κίνησης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΡΗΣ Sound Jockey Set (ηχοδακτυλουργός),
ΡΟΔΟΥΛΑ ΓΚΟΥΛΙΑΜΠΕΡΗ,
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΠΟΥΛΙΤΣΑ & ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ χορός, κίνηση,
ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΙΧΑΛΗ σχεδιασμός-κατασκευή κουστουμιών

ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ Την ιδέα της ολικής ρευστότητας μπορούμε να την κατανοήσουμε με ένα μοντέλο της Φυσικής σύμφωνα με το οποίο σε κάποιες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης όλα τα μόρια μετα-κινούνται στον χώρο με ισότιμη ροή, χωρίς όμως να χάνουν τις ιδιότητές τους. Ας μεταφέρουμε τώρα αυτό το μοντέλο στο χώρο των ιδεών και των έργων.
ΜΕΤΑΦΟΡΑ Ήχος και η κίνηση ταυτίζονται και στις δύο αυτές μετα-φορές: για την φυσική είναι το ίδιο πράγμα (κίνηση=ήχος) και τα διαχωρίζουμε λόγω των ορίων που μας βάζουν οι αισθήσεις. Στην παραστατική δράση, όμως, τι γίνεται αυτή η μεταφορά; Είναι το ερώτημα που θέτει η ομάδα που εν ρευστώ συν-κοινωνεί στη σκηνή. Ιδανικό και πάλι ένα φυσικό μοντέλο, αυτό των "συν-κοινωνούντων δοχείων".

ΜΕΤΑΤΡΟΠΙΑ Την πράξη των μετα-φορών θα ονομάσουμε "μετατροπία", ένα μουσικό όρο που σημαίνει αλλαγή (τονικού) ύψους για το ίδιο πάντα μοτίβο. Για τη μουσική, η μετατροπία δεν ξεφεύγει ως κίνηση από τα πλαίσια του μουσικού οργάνου, παραμένει σε πολλά και ακουστά Hertz. Στην παράστασή μας τα Hertz θα γίνουν τόσο ελάχιστα, ώστε να αποδοθούν ως κίνηση του σώματος. Πως υπερβαίνονται οι (περι)ορισμοί των αισθήσεων, ώστε να αναδειχτεί αυτή, τόσο ρεαλιστική για τους φυσικούς και μουσικούς, ταύτιση; Είναι ένα γοητευτικό ερώτημα που θέτουν οι συνθέτες ήδη από τον εικοστό αιώνα.

AQUA CULTURES Η βύθιση σε μια δεξαμενή συγκοινωνούντων ιδεών είναι η απαρχή μιας κουλτούρας. Και η δεξαμενή αυτή θα δημιουργηθεί από τα όμορα υλικά των δημιουργών της ομάδας. Ήχος και κίνηση. Και το παίγνιο ανάμεσα στις έννοιες, "κουλτούρες του νερού" και "υδατοκαλλιέργεια", μια ακόμη μετατροπική όσμωση του project.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό είναι το πλαίσιο που μετα-γράφει την παράσταση σε προ-λογικό κείμενο. Σωματική κίνηση (67% Νερό) και μουσικά όργανα του νερού (100% Νερό) συμπράττουν επί σκηνής για τη συγγραφή του λήμματος "aqua culture", μια ακόμη εκδοχή στο ατέρμονο wiki της δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου