El EspacioDos en ciclo cerrado / ο χωροςδυο εκλεισε τον κυκλο του

ΔΡΑΣΕΙΣ που εγιναν στο ESPACIODOS / ΧΩΡΟΣΔΥΟ:

περι ΡΕΥΣΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Όπως το Espacio Uno, του 2009, είχε τη ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ως κεντρικό θέμα-ομπρέλα που συνέδεε μεταξύ τους όλες τις δράσεις, με ανάλογο τρόπο το κοινό θέμα του Espacio Dos είναι το ΡΕΥΣΤΟ ΣΩΜΑ.

ΡΕΥΣΤΟ ΣΩΜΑ: Έχουμε σαν κεντρική ιδέα στο μυαλό μας μια κατάσταση χωρίς στεγανά και όρια, μια κατάσταση στην οποία ο αυτοσχεδιασμός θα είναι το κεντρικό θέμα, αλλά όχι με τρόπο απόλυτο και περιοριστικό. Επιδίωξή μας είναι μια σύνδεση, συνεργασία και εμπλοκή ανάμεσα στις τέχνες, μια κατάσταση κατά στην οποία δεν θα υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές που θα ορίζουν ότι από ’δώ σταματάει η μουσική κι από ’κει ξεκινάει ο χορός, από ’δώ η εγκατάσταση κι από ’κει το video ή η φωτογραφία. Μια κατάσταση ρευστή, όπου η μια τέχνη να εισέρχεται και να εμπλέκεται με την άλλη φυσικά και απλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι η σύνδεση μεταξύ τους είναι προϋπόθεση αλλά ούτε και ότι αυτή η μείξη των τεχνών θα είναι χαλαρή.

Μια άλλη προσέγγιση, που έχουμε επίσης κατά νου, είναι η έννοια του ρευστού από τη σκοπιά της ύλης. Ρευστά, υγρά, αέρια ή στοιχεία χωρίς καθορισμένο σχήμα, με ιδιότητες που δίνουν τη δυνατότητα της εναλλαγής της φόρμας, του σχήματος ή του μεγέθους της ύλης. Η ρευστότητα που ανάλογα μπορεί να ερμηνευθεί στη μουσική ως ρευστοί ήχοι, στη ζωγραφική ως ρευστές φόρμες ή ρευστές εικόνες, στο χορό ως ρευστό σώμα και ανάλογα με όποια άλλη εκδήλωση φιλοξενούμε θα προσαρμόζουμε την έννοια.

Η ιδέα του ρευστού μας δίνει πολλές δυνατότητες: να παίξουμε με ελαστικά και ρευστά υλικά, με την ιδέα της παραμόρφωσης σε σχέση με το χώρο αλλά και το χρόνο. Μπορούμε να παίξουμε με φωτισμούς, που παραμορφώνουν την όψη των αντικειμένων, με ήχους αλλοιωμένους, ρευστούς σε διάρκεια, που μπερδεύουν το αυτί, με κινήσεις που ρέουν, που αποσυναρμολογούν το σώμα και παίζουν με διαφορετικές διάρκειες και χρόνους. Η ιδέα της ρευστότητας μας δίνει ένα πλούσιο περιθώριο να πειραματιστούμε και να παίξουμε με το χώρο, το χρόνο αλλά και τις σχέσεις των αντικειμένων και των τεχνών μεταξύ τους. Μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στον αυτοσχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα.

Η έννοια του ρευστού είναι ανοιχτή σε ερμηνείες από τον καθένα. Στις παρουσιάσεις των projects θα συναντήσουμε τέτοιες "άλλες" προσσεγίσεις. Θα δούμε πως κάθε ομάδα προσαρμόστηκε και προσάρμοσε την ιδέα του ρευστού σώματος. Επιδίωξή μας δεν είναι μόνο η ποικιλία, αλλά η παρουσίαση νέου υλικού και φρέσκων ιδεών που δεν έχουν δουλευτεί ή παρουσιαστεί στις προηγούμενες διοργανώσεις των ESPACIO.